top of page

'Cuori di zucchero', suikerhartjes maken met Sarena


Als kind kreeg ik ze altijd van mijn oma: hartjes-snoepjes. Op die manier heb ik zakken vol tekstjes naar binnen gewerkt. Misschien dat ik daarom een talenknobbel heb, haha. Ik had nooit gedacht dat ik die teksthartjes nog eens zelf zou maken…maar dat gebeurde op 27 mei tijdens het food festival 'Lekker Noordbroek' op de Beereshoeve.

Jeugdsentiment en nieuwsgierigheid waren mijn eigen ingrediënten, daaraan werden suiker, gelatine, honing en kleurstof toegevoegd.

Sarena Solari

Onze workshopleidster, Sarena Solari, had alles goed voorbereid. Iedereen kreeg zijn eigen ‘kit’ met wat je zoal nodig had. Daarna kwam het vooral aan op goed mixen en kneden.

Sarena is in Italië geboren en in Groningen opgegroeid. In 2015 won ze voor het oog van bijna drie miljoen tv-kijkers Heel Holland Bakt. Het liefst bakt ze crostata, een soort vlaai. ‘Maar bakken kon niet op dit food festival’, vertelde ze. ‘Snoepjes maken wel. Daar komt geen oven aan te pas. Dat leek me wel leuk. Ik heb online een bak met lettertjes en hartvormpjes gekocht.’ En....leuk was het zeker!

Toen ik mijn suikerhartjes klaar had, stelde Sarena in spiegelbeeld de woorden samen die ik erop wilde hebben. Een beetje Italiaans en een beetje Gronings natuurlijk. Het werd: Ciao wilde bloumkes! Hallo wilde bloempjes.

Nieuwe dingen proberen In een interview met het blad AD-formatie in 2016 las ik dat Sarena aan een carrière als communicatieadviseur was begonnen en dat haar drive leren is en nieuwe dingen proberen: ‘Wat je kent, verwerk je toch in je recepten’, zei ze heel treffend. Geldt dat niet voor iedereen? Dat wat je kent, verwerk je in dat wat je doet en zo wordt het iets unieks van jou, wat je dan kunt doorgeven en delen.

Sarena maakte de switch van communicatie naar bakken. Op het eerste gezicht geen logische stap, maar voor haar wel. ‘Met eten verbind je mensen, je brengt ze bij elkaar en zo ontstaan er gesprekken over dat wat je gaat maken en welke recepten je zou kunnen gebruiken. Eten is onderdeel van elke cultuur.’

Creaties maken

Ook ik heb een carrière als communicatieadviseur opgebouwd en ook mijn drive is leren en nieuwe dingen proberen. Ik bak niet, maar ik schrijf vooral. Wat ik ken, verwerk ik in mijn tekstproducties. Sarena bakt het liefst elke dag, ik creëer het liefst elke dag verhalen, die van mezelf en die van anderen.

Mijn passie is lifestyle en cultuurgeschiedenis, waar ook ‘eten’ onderdeel van is. Zij is als zesjarig meisje van Castell'Arquato naar Groningen gekomen, ik heb als tiener Groningen verlaten voor een ontdekkingsreis van een jaar door Italië. Ik leerde er een nieuwe cultuur en taal kennen. Later werd ik reisleidster in Zuid-Europa. Uiteindelijk settelde ik me in mijn wonderland waar ik geboren ben: Groningen. Maar Italië is mijn wonderland nummer twee.

Wat altijd is gebleven is een soort heimwee naar, zoals Goethe het noemde, ‘das Land wo die Zitronen blühen’. Italia!

La mia Italia

Sarena wil van haar passie haar beroep maken. Ze heeft een bakboek geschreven en organiseert culinaire reizen naar haar geboorteland: lamiaitalia.nl.

En ik? Ik zit nu op zolder bij het MOW in Bellingwolde om de textielcollectie te fotograferen. Wat me raakt en boeit krijgt een hoofdrol in de verhalen die ik schrijf. Zo breng ik via mijn website en social media een stukje Gronings erfgoed de wereld in. Ik heb ook al Italiaanse volgers!

Tekst en fotografie: Jenny Wildeman Luppens. Geïnspireerd door de sympathieke Sarena Solari.

Foto Jenny en Sarena: Albert Wildeman.

bottom of page