top of page
IMG_3536.JPG

Mijn goede doel

Ik zet me graag op vrijwillige basis in voor Groninger musea omdat ik van cultuurgeschiedenis hou, in het bijzonder van mijn eigen 'wonderlaand'. Regelmatig ben ik dan ook te vinden in de 'schatkamers van Groningen', de depots van de musea. Momenteel bij het MOW in Bellingwolde. 

 

Ik help het MOW met het fotograferen en beschrijven van de textielcollectie, zodat we de beelden en info kunnen delen op social media. In ruil daarvoor krijg ik meer knowhow en prachtige, nieuwe bronnen. Ik koppel mensen, voorwerpen en herinneringen als het ware aan elkaar tot nieuwe verhalen die ik op mijn verhalenblog op deze website publiceer. Zo help ik het museum en draag mijn steentje bij aan mijn goede doel: het zichtbaar maken van een stuk cultuurhistorie van Groningen.

 

Mode van vroeger

Het heeft me altijd geboeid hoe vrouwen door de jaren heen met kleding en accessoires uitdrukking geven aan wie ze zijn en waar ze voor staan. Ik vind het geweldig om de mode van vroeger te laten leven en mensen die het hebben gedragen een stem te geven. Te herbeleven wat ons scheidt en wat ons bindt.

 

Evenementenorganisator

Zelf heb ik kleding nagemaakt en gedragen tijdens evenementen op historische locaties die ik met andere living history fans organiseerde, ter lering en vermaak van het publiek. Ik weet hoe het voelt om een jurk te dragen naar een model uit bijvoorbeeld 1800. Een jurk die je dwingt anders te bewegen. Waarin je niet loopt maar schrijdt, omdat je anders over de rok strompelt. Waarin je keurig rechtop moet zitten, op het puntje van je stoel, omdat anders de rugpandjes inscheuren. En dan droeg ik nog niet eens een rijglijfje dat verre grootmoeders ergens diep in de tijd de adem benam.

In beeld

De foto's die ik heb gemaakt van de textielcollectie van het MOW staan op Pinterest van het MOW en van wildebloumkes. De beelden gebruik ik ook voor verhalen op mijn blog.

Door mijn fotoshoots is het idee ontstaan om een mini-expositie in te richten met een paar topstukken uit de textielcollectie. Deze expo, Stralend zwart, is te zien in het MOW t/m 31 maart 2019. Meer info vind je op de website van het MOW.

Een verhaal van mijn speurtocht als erfgoeddetective in het depot van het MOW lees je in het e-magazine Erfgoed-Inzicht nr. 4 2018, pagina 23 t/m 26, van Erfgoedpartners.

bottom of page