top of page

Altijd voorjaar met Wildebloumkes


Vergeet-me-nietjes, magische, hemelsblauwe bloempjes. Ze worden al generaties lang gekoesterd als symbool voor de liefde. Ze vertellen ons om vooral tijd te besteden aan mensen die belangrijk voor je zijn en met hen mooie momenten te hebben die je nog lang kunt koesteren.

Poesie-versje uit het album van Anje Groeneveld-Wildeman

Ze vertellen ons ook dat het belangrijk is om de verhalen van vroeger door te geven aan mensen van nu. En dat doe ik sinds kort op deze website. Want verhalen maken en tijdreizen, dat is wat ik het liefste doe. Gewoon het moois van vroeger (her)beleven en samen delen.

Mooie momenten hebben is ook leuke dingen maken. Kraaltjes rijgen bijvoorbeeld. Even het meisje in je weer haar gang laten gaan.

Meisjes rond 1900.

Een gedichtje uit een schoolboekje uit de eerste helft van de 20e eeuw.

Zo kun je bloempjes maken die altijd bloeien. Op het jasje dat centraal stond in mijn post De lente is koningsblauw zijn knoopjes genaaid, die de vorm hebben van vergeet-me-nietjes. Het zijn metalen knoopjes, die facet-geslepen zijn zodat ze mooi glinsteren. Daarna zijn de knoopjes blauw geverfd of geëmailleerd.

Ik heb de knoopjes nagemaakt in de vorm van kralenbloempjes, van facet-geslepen kraaltjes. Dit is vrij simpel te doen en het resultaat is leuk en stijlvol. Zo kan ik wildebloumkes dragen die altijd bloeien, net zoals de jonge vrouw met haar koningsblauwe jasje met vergeet-me-nietjes-knoopjes rond 1900.

Wil je het ook eens proberen?

Stuur dan even een mail naar moi@wildebloumkes.nl Dan leg ik je per mail uit hoe je de kralenbloempjes maakt.

Wil je samen met mij aan de slag?

Tijdens de Plantjesmarkt op de Wildemansheerd in Schildwolde, op a.s. tweede Pinksterdag, kunnen we ook samen ‘wildebloumkes’ rijgen. Ik zit daar klaar met een letterbak vol kralen om met elkaar aan de slag te gaan, herinneringen te delen en ons te verwonderen….

Kom je ook?

Kijk voor de adresgegevens op mijn Facebook-pagina.

Productie: Jenny Wildeman Luppens.

Credits:

Koningsblauw lijfje, collectie het MOW, adlib-nummer 02266; foto Jenny Wildeman Luppens

Het gedicht Kraaltjesrijgen uit een oud schoolboekje van Wolters Noordhoff

bottom of page